КАРТИНА «РОЗДУМИ ХРИСТОВІ» – БІЛЬ УКРАЇНИ

Нещодавно ми розповідали про стрийського художника Тараса Сорочака та його творчість під час війни. І ось, нова робота митця – ескіз картини «Роздуми Христові» (на фото). Ми не могли не розповісти про неї, бо увесь біль України автор зібрав у образі того, хто помер за наші гріхи і воскрес із мертвих. Її задумом автор поділився з нами.
.
Тарас СОРОЧАК: «Назва співзвучна і тотожна із фразою «Страсті Христові». Картина досить філософська, тому кожен побачить у ній щось своє. Я лише коротко про головне, які слова стали основою полотна.
.
Сукупність постраждалих від окупантів українських міст і сіл, а також слова нашого гімну та пісні «Ой у лузі червона калина» утворює образ змученого, засмученого Христа в терновому вінку. Багато назв населених пунктів (в першу чергу тих, які найчастіше і найбільше страждали) невипадково повторюються, щоб кожен глядач міг прочитати їх та запам’ятати назавжди.
Німб довкола Ісуса утворений із молитви «Отче наш». Молитва не дописана вкінці. Обривається на словах «… і прости нам провини наші…» А далі крапки. Бо чи багато з нас, українців, має силу волі впевнено сказати «…як і ми прощаємо винуватцям нашим»?
.
Серед волосся вплетено усі слова пісні «Ой у лузі червона калина», яка стала своєрідним символом останніх місяців нашого життя. Крім того, з назвами населених пунктів переплітається перший куплет та приспів «Ще не вмерла України»…
.
Назви населених пунктів зібрані з усіх куточків України незалежно від розмірів. Адже кожен з них пережив однакові біль, смуток, жахіття війни. Коли читаєш назви міст та сіл і пригадуєш усі звірства та жахіття, мимоволі, або й цілком свідомо, приходять на думку одні з останніх слів Ісуса: «Елої, Елої, лама савахтані?» – що означає у перекладі: «Боже мій, Боже мій! Чому єси покинув мене?”».
.
Як бачимо, війна впливає на творчих людей, які мають тонке світосприйняття й своє бачення світу. Образ Ісуса Христа втілений у багатьох творах літератури, образотворчого мистецтва, музики, театру й кіно. Погодьтеся, картина «Роздуми Христові» Тараса Сорочака має не тільки естетично-філософське значення, вона частина сучасної історії.
Наталія КАРПЕНКОВА/
Газета “Гомін волі. Стрий” від 30 квітня

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*